Nu mai este o noutate faptul că emisiile gazelor de seră influențează în mod negativ clima de pe tot globul. Conform datelor emise de către UE, transportul reprezintă 30% din totalul emisiilor de CO2, dintre aceastea 72% provin din transportul rutier. Pentru aceasta, UE a fixat un target de reducerea a consumului de CO2 de 30% până în 2030 si de 60% până in 2050, ambele raportate la valoarea emisiilor de CO2 din anul 1990.

Cine sunt poluatorii?

Conform datelor transmise de către UE, mașinile particulare poluează cel mai mult, emițând 60,7% din totalul de emisii de CO2 provenite din transportul rutier european.

Trebuie luat în considerare că România importă foarte multe autovehicule vechi, neexistând o lege care să diminueze creșterea parcului total de mașini cu autovehicule poluante. Vârsta medie a parcului auto din România este de aproximativ 16 ani, iar media Uniunii Europene este de 10,7 ani. Singurele state din UE cu o medie de vârstă mai mare decât a noastră sunt: Polonia (17,2 ani), Lituania (16,7 ani) și Letonia (16,3 ani).

Una din măsurile ce pot fi luate pentru a avea un impact major pe termen mediu și scurt, pentru a putea reduce consumul de combusitibili fosili si emisiile de CO2 , este trecerea la autovehicule cu propulsie cu energie alternativă: vehicule hibride (motor termic și motor electric), vehicule hibride de tip PHEV (motor termic și motor electic dar cu încărcare de la o sursă de energie electrică) și vehicule electrice (cu încărcare de o la sursă de energie electrică).
Pentru ultimele 2 categorii de vehicule, propunerea noastră este de dotare a tuturor cartierelor, a parcărilor din fața instituțiilor publice, a școlilor și liceelor, a hotelurilor și pensiunilor din Municipiul Fălticeni, cu stații de încărcare electrică.

Conform datelor primite de la unul din furnizorii de echipamente și produse pentru mașini electrice și hibride, pentru 4000 de mașini electrice, la aproximativ 1 milion de kilometri parcurși (suma tuturor distanțelor parcurse), s-a redus consumul de gaze de seră cu peste 150.000 kg. Ce înseamnă această valoare? Reprezintă echivalentul absorbit într-un an de zile de către 6 hectare de pădure, pentru care este nevoie atât de o investiție, cât și perioadă de timp pentru a ajunge la maturitate.

Valoare proiect: 5 milioane de lei

Sursă de finanțare: fonduri europene și fonduri locale.