La iaz“, așa cum pentru mulți dintre fălticeneni ne este cunoscut lacul de acumulare Șomuz, este parte a sitului NATURA2000 – cod ROSPA0064 – Lacurile Falticeni – Arie de protecție special avifaunistică, împreună cu iazurile din Pocoleni, Mihăieşti şi Moara, formate din suprafețe de luciu de apă întretăiate de stufărișuri și păpurișuri și ȋnconjurate de terenuri cultivate, fâneţe şi livezi. 

Amplasarea marginală si lipsa investițiilor în această parte a salvat situl natural, față de alte situri Natura2000 din România care sunt masacrate continuu. Totuși, lipsa investițiilor face și ca de acest bun să nu se bucure nimeni altcineva în afară de păsări și alte mici viețuitoare care fac parte din acest ecosistem.

 

După ce a stat în paragină câțiva ani de zile, a apărut o investiție în reabilitarea bazinelor ștrandului. Ca idee nu este deloc rău, dar potențialul zonei este mult mai mare. Întrucât situl nu ar trebui deranjat de noi construcțiifălticenenii trebuie să se bucure totuși de acest spațiucalitatea de sit Natura2000 poate spori șansa obținerii de finanțăriîn contextul lecției acestei pandemii, adică a petrecerii timpului liber departe de zonele aglomerate, propunem următoarele investiții în apropierea acestui sit:

1.      Amenajarea unui traseu pietonal și velo (pietruit pe zonele stabile, traseu de lemn cu balustrade pentru zonele de mlaștină și stufăriș – model Sic) cu amenajări specifice pentru privit păsările și pentru odihnă. Traseul în jurul iazului are aproximativ 4,5 km – în alergare și este exact doza minimă de mișcare zilnică.

 

Alee pietonala iaz Falticeni

2.   Protecția absolută a zonelor sălbatice înspre podul de pe E85 – instalarea de hrănitoare pentru iarna. Interzicerea oricarui tip de ambarcatiune motorizată, ski-jeturi, etc.

3.  Amenajarea zonelor de agrement în zona deja stabilită a ștrandului și parcului, amenajarea de pontoane pentru ambarcațiuni mici – caiac, bărci, locuri de unde se pot închiria acestea, parcare pentru biciclete, concesionarea de spații pentru vânzare sezonieră.

 

 

4.  Amenajarea locurilor de popas pentru ambarcațiuni pe traseu – conexiunea cu traseul pietonal și velo și locurile de odihnă și observat flora și fauna.

Plan Iaz

5.  Amenajarezona unei plaje prin eliminarea parcărilor de lângă apă.

6.  Se poate amenaja piscină plutitoare pe iaz prin amplasarea unei barje metalice – model Berlin.

Amenajarea minimală a malurilor iazului ar aduce fălticenenii mai aproape de apă, mai aproape de natură, s-ar putea profita la maximum de potențialul zonei și ar transforma un loc uitat, într-un loc în care toți se pot apropia respectuos de natură.

piscina plutitoare

Parte a sitului NATURA2000 – cod ROSPA0064 – Lacurile Fălticeni – Arie de protecție special avifaunistică, împreună cu iazurile din Pocoleni, Mihăieşti şi Moara, formate din suprafețe de luciu de apă întretăiate de stufărișuri și păpurișuri și ȋnconjurate de terenuri cultivate, fâneţe şi livezi.
Amplasarea marginală si lipsa investițiilor în această parte a salvat situl natural, față de alte situri Natura2000 din România care sunt masacrate continuu.
Totuși, lipsa investițiilor face și ca de acest bun să nu se bucure nimeni altcineva în afară de păsări.
După ce a stat în paragină câțiva ani de zile, a apărut o investiție în reabilitarea bazinelor ștrandului.

Plan Iaz

Ca idee nu este deloc rău, dar potențialul zonei este mult mai mare.
Întrucât :
A. situl nu ar trebui deranjat de noi construcții,
B. fălticenenii trebuie să se bucure totuși de acest spațiu,
C. calitatea de sit Natura2000 poate spori șansa obținerii de finanțări,
D. În contextul lecției acestei pandemii, adică a petrecerii timpului liber mai departe de inghesuială.

Amenajarea minimală a malurilor iazului ar aduce fălticenenii aproape de apă, ar transforma un loc uitat intr-un loc in care toți se pot apropia respectuos de natură.

Strategia urbana:

1. Instituirea prin P.U.Z. (Plan Urbanistic Zonal) sau prin noul Plan Urbanistic General a unei zone de protecție cu interdicție de construire in jurul iazului. Organizarea de ansamblu a malului iazului va fi reglementată prin intermediul unui plan director / PUZ întocmit pentru întregul contur intravilan sau pentru segmente semnificative ale acestui parcurs. Acestea vor stabili caracterul general al fiecărui tronson, secţiunile / profilele de principiu ale malurilor, relaţiile cu zonele riverane, seturi de măsuri, recomandări, restricţii, servituţi etc şi tronsoanele pentru care se vor elabora PUD, în vederea amenajării şi organizării concrete a spaţiilor.

2. Stabilirea unei Unitati Teritoriale de Referinta distincte pentru zona deja construita (strand) si aplicarea de reglementari pentru a permite doar:

(a) plantaţii înalte, medii şi joase;

(b) sistem de alei şi platforme pentru circulaţii pietonale şi velo;

(c) mobilier urban, amenajări pentru jocacă şi odihnă, alte activităţi în aer liber compatibile;

(d) edicule, componente ale amenajării peisagere;

(e) terenuri de sport în aer liber;

(f) tribune pentru spectatori;

(g) construcţii pentru activităţi sportive;

(h) vestiare, grupuri sanitare, spaţii tehnice, pentru administrare și întreţinere;

(i) unităţi de alimentaţie publică, cu ADC de maxim 100 mp (cafeterie, cafenea, bufet etc.).