Din nefericire, România este cunoscută pe plan mondial pentru numărul foarte mare de câini abandonați și pentru tratamentele brutale la care sunt supuse animalele.

Cauza efectivului numeros de câini fără stăpân este admisă ca fiind aceeași atât de autorități, cât și de iubitorii de animale, lipsa programelor eficiente de sterilizare a câinilor de rasă comună cu sau fără stăpân, alături de abandonul constant al puilor sau adulților nedoriți.

Necesitatea înfințării unui adăpost public pentru câini în Fălticeni este dată de faptul că pe străzile orașului se estimează că trăiesc în jur de 150-200 de câini fără stăpân.  Aceștia își procură singuri hrana și apa, mai ales din gunoaie și deșeuri, nu supraviețuiesc foarte mult și produc la rândul lor pui extrem de vulnerabili.

 Scopul proiectului îl constituie reducerea numărului de câini fără stăpân, ameliorarea sănătății și bunăstării câinilor de pe străzile din Fălticeni, stoparea înmulțirii necontrolate a câinilor de rasă comună, reducerea riscurilor asupra sănătații oamenilor prin prevenirea rabiei și a altor zoonoze, prevenirea agresivității asupra oamenilor precum și susținerea acelor iubitori de animale care iși doresc să adopte.

Obiectivul general al proiectului îl constituie înființarea în Fălticeni a unui adăpost public, funcțional, pentru câinii fără stăpân cu o capacitate de 200-250 locuri. Înființarea acestui adăpost va aduce în timp o reducere a numărului de câini comunitari de pe domeniul public al orașului Fălticeni și va avea indirect un impact pozitiv asupra comunității locale.

Obiective specifice:

  • Identificarea unui teren extravilan cu o suprafață adecvată, pe care să se poată realiza construcția.
  • Construirea padocurilor cu respectarea normelor sanitar-veterinare în vigoare pentru animale. De asemenea construirea unei zone de carantină pentru animalele nou venite în care acestea să poată fi monitorizate și tratate înainte de introducerea lor în efectivul adăpostului. Realizarea unui spațiu de joacă deschis de care să poată beneficia toate animalele din incinta adăpostului. 
  • Înființarea unui cabinet veterinar care să funcționeze în cadrul adăpostului și care să asigure servicii medicale de deparazitare, identificare, vaccinare și sterilizare pentru animalele ce intră în adăpost.
  • Încurajarea adopțiilor la nivel local prin crearea unui site al adăpostului pentru promovarea animalelor și organizarea de târguri de adopții prin intermediul cărora cățeii corespunzători să poată fi adoptați în baza unui formular de adopție.
  • Realizarea unui parteneriat cu hipermarketurile și alți comercianți locali, care să ofere posibilitatea iubitorilor de animale să sprijjne întreținerea adăpostului, contribuind la banca de hrană. Clienții vor avea posibilitatea să cumpere hrană pentru câini, care va rămâne în magazin și ulterior donată acestui centru.

Existența câinilor fără stăpân este o radiografie a autorităților locale din Fălticeni cu efecte negative asupra  mai multor domenii de activitate. În acest context misiunea noastră este de a ne educa și de a milita pentru crearea unei societăți mai bune, fără a mai produce suferință inutilă oamenilor și animalelor. De la colectarea câinilor aflați pe străzile orașului, la oferirea de îngrijiri medicale, la sterilizarea acestora, la promovarea lor în vederea adopției, toate aceste activități au nevoie de un spațiu de desfășurare. Înființarea unui astfel de adăpost în municipiu Fălticeni va fi un lucru benefic atât pentru comunitatea locală cât și pentru animalele fără adăpost din zonă.

Sursa de finanțare: fonduri europene si fonduri de la bugetul local.